Handleiding

Gepubliceerd op 14 april 2020

Geschreven door Renée Müller

Een webmeeting opzetten in 3CX

Snel een webmeeting opzetten? Met 3CX is het zo geregeld. 3CX WebMeeting is een krachtige tool die je snel en efficiënt face to face laat communiceren en samenwerking met collega’s, waar ze zich ook bevinden. 3CX WebMeeting zit standaard geïntegreerd in je webclient waardoor je overal vanuit je browser meetings op kunt zetten, meetings kunt bijwonen of je scherm kunt delen. In deze handleiding vertellen we je alles over 3CX WebMeeting.

Een videoconferentie inplannen

3CX webmeeting

Je kunt op twee manieren een videomeeting organiseren: ad hoc of door hem in te plannen. Om een webmeeting in te plannen ga je in het menu naar conferentie inplannen (A).

Bij Type (B) kies je voor video. Vervolgens kies je voor later (C). Vul een onderwerp (D) in en eventuele opmerkingen voor de deelnemers.

Bij webmeeting profiel (E) heb je twee opties: WebMeeting of Webinar. Bij een Webinar kun je deelnemers apart uitnodigen.

Deel de meeting (F) via Google, Office 365, Outlook Online of iCal.

Direct een videoconferentie opzetten

Wil je ad hoc een meeting opzetten? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor ga je in het linkermenu naar WebMeeting. Je vergadering wordt meteen gestart en je hoeft de link naar de vergaderruimte enkel nog maar te delen met deelnemers. Zij hoeven hier geen 3CX-licentie voor te hebben.

Deelnemen aan een webconferentie

Word je uitgenodigd voor een videoconferentie via 3CX? Je ontvangt dan een e-mail met alle informatie over de vergadering. Het enige wat jij hoeft te doen om deel te nemen is klikken op de link in de mail. Zorg ervoor dat je je browser toegang verleent tot je microfoon. Deelnemen via je telefoon? Dat kan met de 3CX WebMeeting apps voor iOS en Android. Let op: met de Android versie kun je alleen deelnemen via audio en video en niet reageren in de vergadering.

Content tip:
Lees ook: de do’s & don’ts van videoconferencing
Lees de blog

Gebruikers beheren

Als organisator kun je een aantal acties ondernemen en extra rechten toekennen aan gebruikers door op hun naam te klikken.

 • Organizer:Heeft volledig controle over de meeting en kan alle functies gebruiken zoals: remote control, toegang wijzigen tot camera, microfoon, chat en is in staat om deelnemers te accepteren, weigeren of verwijderen.

 • Participant: Kan alleen een remote control request accepteren, een enquête beantwoorden, chatten en een gedeeld bestand openen.
 • Remote control: Aantekeningen maken? Geen probleem. Ideaal voor je online brainstormsessie of online lessen.

 • Kick:Selecteer deze functie om een deelnemer direct uit een meeting te verwijderen. De verwijderde deelnemer kan zichzelf wel weer opnieuw aanmelden. “Kicken” is niet hetzelfde als verbannen.

Let op: De gebruiker die de meeting is gestart, is gemarkeerd met een schild-icoon en kan niet worden aangepast door andere deelnemer(s) of organisator(en).

Geavanceerde functies

3CX WebMeeting heeft een aantal geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om audio- of video in- en uit te schakelen en je meeting op te nemen. Verder zijn er ook nog geavanceerde functies die je helpen de vergadering en de samenwerking nog verder te verbeteren:

 • Scherm delen: Deel je hele scherm of deel een enkel venster, browser tab of applicatie

 • PDF delen: Upload, preview en deel PDF’s. Alle uploads worden automatisch opgeslagen in de “Shared Documents Repository”. Dubbelklik op een document om het te delen; deelnemers kunnen reageren in het document via de toolbox onderin het scherm.
 • Whiteboard: Aantekeningen maken? Geen probleem. Ideaal voor je online brainstormsessie of online lessen.
 • Poll: Start aan het einde van je meeting gemakkelijk een enquête onder je deelnemers.
 • Bestanden delen: Organizers en presenters kunnen bestanden delen (tot 64MB) door te klikken op het share icoon of door het bestand naar het chat scherm te slepen. Alle deelnemers kunnen de bestanden openen en opslaan.
 • Reageren: Door op het hand-icoon te klikken kunnen deelnemers snel reageren.

Remote control

Met de remote control functie voor Windows PC’s kunnen organisatoren op afstand de PC van een deelnemer bedienen. Deze functie is ideaal wanneer een klant of collega op afstand je hulp nodig heeft.

Klik tijdens de meeting op de naam van de deelnemer en selecteer Remote Control. 3CX vraagt je vervolgens of je de 3CX Remote Control Client wilt installeren. Klik op download and install. Klik op het blauwe Remote Control icoon om de sessie te openen, een ander scherm selecteren of de sessie beëindigen.

Om je eigen PC op afstand te laten bedienen:

Accepteer het Remote Control request, download en installeer de client wanneer je daar om gevraagd wordt. Sessie beëindigen? Klik op het blauwe Remote Control icoon.

Problemen oplossen

Gaat er toch iets niet lekker bij een webmeeting? We helpen je op weg.

3CX gebruikt de verkeerde camera (op de smartphone)

Wanneer je je met je smartphone of tablet aanmeldt bij een webconferentie, kan het zijn dat de camera aan de achterzijde wordt geactiveerd. Tik linksonder op het camerapictogram om de camera aan de voorzijde te activeren.

De webcam werkt niet in de browser

Werkt je webcam niet wanneer je via je browser deelneemt aan een 3CX WebMeeting? Volg dan deze tips:

 1. Als het bericht “Could not detect your Webcam” wordt weergegeven, is je camera niet goed aangesloten of is deze niet actief.
 2. Controleer of je rechtsonder een preview van je webcam ziet. Als er een rood camerapictogram naast je naam in de lijst met deelnemers staat, is er een probleem met je webcam.
 3. Controleer of de camera wordt gebruikt door een andere toepassing. Sluit alle videotoepassingen af en meld je opnieuw aan voor de vergadering. Dit is de meest voorkomende oorzaak van problemen met een webcam.
 4. Controleer of je browser de webcam blokkeert:
 • Bij Chrome “Instellingen > Geavanceerd > Instellingen voor content > Camera”.
 • Bij Firefox “Opties > Privacy & Beveiliging > Camera-instellingen…”.

Meer weten over 3CX? Download de brochure

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Volg het laatste nieuws over cloud telecom, technologie & security