Een nieuw jaar, een nieuwe lading trends. Wij hebben niet stil gezeten, maar de technologie ook niet. Voor 2020 staan er weer een aantal ICT-trends voor je klaar.

Al zo’n 10 jaar zijn we bezig met 3D printen, maar vooral in de laatste jaren zien we dat hiermee grote stappen gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor onder andere Artificial Intelligence, extended reality en natural language processing. Daarnaast zijn er nog veel meer technologische ontwikkelingen die vooral de laatste jaren sprongen vooruit maken. Uit onderzoeken van Gartner, Consultancy Nederland en Forbes kwamen verschillende noemenswaardige technologie trends naar voren. Waar moet je nu echt op gaan letten het komend jaar? We hebben de 11 meest interessante ICT-trends voor 2020 uit deze onderzoeken voor je op een rijtje gezet en blikken terug op onze verwachtingen van vorig jaar.

1. Artificial Intelligence

Zoals we vorig jaar ook al verwachten wordt het potentieel van Artificial Intelligence (AI) nog steeds analisten als zeer groot geschat. Dit is een van de ICT-trends die we al een aantal jaar zien en zich voorlopig ook nog wel zal voortzetten. Veel bedrijven proberen dan ook te zorgen dat zij de eerste zijn die AI echt beheersen en ermee kunnen werken, wat ervoor zorgt dat de ontwikkeling erg snel gaat. AI wordt meestal beschreven als machines die intelligent gedrag vertonen. Vaak komt dit terug in de vorm van machines die intelligente, cognitieve functies van mensen kunnen kopiëren. Er zijn verschillende vormen van AI omdat machines verschillende leergradaties kunnen hebben. Zo varieert dit van simpele gezichtsherkenning (smartphone ontgrendelen) tot meer complexe algoritmes die machines in staat stellen om mensen echt na te bootsen. Dit laatste is mogelijk doordat deze machines over eigenschappen beschikken zoals sociale vaardigheden en creativiteit. Technici zullen moeten leren om samen te werken met AI om zo te komen tot betere producten en ontwikkeling. Daarnaast zullen we moeten leren omgaan met de flexibiliteit en met aanpassingen in de werkwijze die AI met zich mee zal brengen.

Naast de mogelijkheden die AI met zich meebrengt, zullen we echter ook rekening moeten houden met de nieuwe uitdagingen voor onze veiligheid. Risk managers moeten zich vooral bezighouden met 3 sleutelfactoren: het beschermen van systemen die werken op AI, AI gebruiken om de veiligheid te verbeteren en anticiperen op gebruik van AI door mensen die het kwaad bedoelen.

2. Robot collega’s

Robots zijn al een tijdje in omloop in de industriële wereld. De komende tijd zal hun invloed echter nog veel groter worden. Robots zullen ontwikkeld worden om te helpen in bedrijven, maar ook bij ons thuis. Ze kunnen ons werk aanvullen op verschillende manieren, zelfs met cognitieve taken. Ze zullen bijvoorbeeld gaan dienen als gezelschap voor eenzame ouderen of kunnen pakjes bezorgen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Robots kunnen inmiddels al “outside-the-box”-denken in plaats van herhalende taken uit te voeren, wat er voor zorgt dat ze mensen een hoop tijd en risico’s kunnen besparen. Dit gaat zich in de toekomst alleen maar verder ontwikkelen.

3. Zelfrijdende auto’s (en andere voertuigen)

We zien ze tegenwoordig al rondrijden: (deels) zelfrijdende auto’s. Aangezien zo’n beetje iedere autofabrikant op dit moment bezig is met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s, zal het niet meer heel lang duren voor we onze eigen auto’s niet meer zelf hoeven te besturen. Machines kunnen straks hun omgeving waarnemen. Ze zullen ermee kunnen interacteren, erin bewegen en deze manipuleren met verschillende gradaties van hulp van mensen: van helemaal geen hulp naar behoorlijk wat. Naarmate de technologische mogelijkheden verbeteren, regulering het toelaat en de sociale acceptatie ervan groeit, zullen zelfrijdende voertuigen toenemen en zich steeds meer gaan bemoeien met ons dagelijks leven.

 4. 3D printen

Al een tijdje verandert 3D printen de manier waarop dingen worden ontworpen en gemaakt. 3D printen is eigenlijk al grotendeels geïntegreerd in ons leven: het maakt het mogelijk om geprinte onderdelen te maken voor bijvoorbeeld vliegtuigen en kan helpen om implantaten of protheses maken voor mensen. De mogelijkheid om 3D te kunnen printen heeft nu al een grote impact op ons leven en zal een nog grotere impact hebben op de bouwkunde. De technologie zorgt ervoor dat prototypes snel en economisch gemaakt kunnen worden. In de toekomst zal dit alleen maar meer en beter gaan gebeuren.

5. Virtual Reality maakt opmars

In tegenstelling tot onze verwachtingen over 2019, begint Virtual Reality (VR) nu toch echt een trend te worden. Samen met Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) zorgt VR ervoor dat fysieke en virtuele werelden samenkomen. Er zijn al veel praktische uitkomsten van VR. Zo kunnen klanten producten eerst uitproberen via VR voordat ze deze kopen, kunnen trainingen gegeven worden en kan het ingezet worden voor marketing in iedere branche. De enige uitdaging waar VR op dit moment nog mee te maken heeft is het gebruik ervan op grote schaal, privacyregels en kosten. Zodra deze uitdagingen zijn overwonnen zullen we veel meer gaan zien van VR, AR en MR in de zakelijke wereld én onze persoonlijke wereld.

6. Chatbots en slimme assistenten

Bekend zijn we al wel met chatbots en online assistenten. Slimme virtuele assistenten kunnen onze gesproken taal begrijpen en helpen ons bij het uitvoeren van bepaalde taken. Hiervoor gebruiken zij de input die gegeven wordt, locatie informatie en online informatie. Iets minder uitgebreid en bedoeld om te communiceren en interacteren met mensen zijn chatbots. Zoals we al verwachten voor 2019 zien we steeds meer van deze online communicatieprogramma’s. Deze programma’s zullen zich nog verder gaan ontwikkelen als ICT-trends in 2020 en zullen straks misschien niet te onderscheiden zijn van chatten met echte mensen. De kans is dan ook groot dat er in de toekomst helemaal geen mensen meer nodig zijn voor online communicatieprogramma’s van bedrijven. Beide online communicatieprogramma’s zorgen ervoor dat bedrijven een betere customer experience kunnen leveren terwijl er meer personeel overblijft voor andere taken binnen het bedrijf. Daarnaast blijven er altijd vragen die machines niet kunnen behandelen, zeker wanneer het gaat over emoties en empathie.

7. Natural language processing

Nog een stapje verder dan online chatbots gaat natural language processing. Dit is de mogelijkheid voor machines om onze taal te “lezen” en om vervolgens actie te ondernemen op de ontvangen informatie. Deze technologie is vandaag de dag al zo ver dat alledaagse taken verbeterd kunnen worden met behulp van natural language processing. Bedrijven kunnen gaan onderzoeken hoe deze technologie het beste aansluit op hun specifieke bedrijf. Één van de grootste voordelen van natural language processing is dat het makkelijker wordt om te communiceren met bedrijven over de hele wereld. Deze technologie helpt je bij het begrijpen van andere talen en zorgt er tegelijkertijd voor dat efficiëntie blijft en dat de klantervaring nog beter wordt.

8. Blockchain heeft bekendheid geworven

De blockchaintechnologie blijft een lastig iets, toch zal horen tot de belangrijke ICT-trends voor 2020. Blockchain is te vergelijken met een grootboek (financieel overzicht) dat verspreid over alle deelnemers bewaard wordt. In een grootboek worden transacties vastgelegd in kolommen en rijen: blockchain legt transacties vast in gegevensblokken, waarin ook de beveiligingssleutel van het voorgaande blok staat. Omdat de sleutel van een blok onderdeel wordt van het volgende blok ontstaat een keten van blokken, oftewel: een blockchain. Deze keten wordt verspreid tussen deelnemers die met elkaar communiceren zonder dat er derden aan te pas komen.

Blockchaintechnologie heeft inmiddels een flinke groei doorgemaakt. Vooral in de financiële sector wordt deze technologie veel toegepast: meer dan 75 banken wereldwijd maken inmiddels gebruik van de blockchaintechnologie. De technologie is zich steeds meer aan het verspreiden over verschillende sectoren. Zo zijn er meer dan 40 pilots gedaan met blockchain binnen ministeries, gemeenten en andere overheidsinstellingen. De meeste toepassingen richten zich echter nog steeds op transacties in de payments-keten, op supply chain-handelingen of op overeenkomsten met consumenten, zoals energiecontracten en notarisdocumenten. De verwachting is dat de investeringen in blockchain wereldwijd een totale omvang gaan kennen van ruim 20 miljard euro in 2023. In 2019 werd er circa 1.9 miljard euro in de technologie geïnvesteerd.

9. De cloud gaat het overnemen

De cloud gaat zich steeds verder verspreiden, wat betekent dat publieke cloud services op steeds meer verschillende locaties verspreid kunnen zitten. Dit terwijl de originele provider nog steeds verantwoordelijk is voor het opereren en besturen van het systeem, de updates en het onderhouden van de services. Met je bedrijf verhuizen naar de cloud zou eigenlijk geen vraag meer moeten zijn. Twijfel je toch of dat je dit wel zou moeten doen? Dan kunnen wij je met een gerust hart vertellen dat het een aantal grote voordelen heeft. Zo ben je flexibeler in je werk en blijf je altijd up-to-date. Dat de cloud zich steeds verder gaat verspreiden zorgt voor een belangrijke verschuiving van het gecentraliseerde model van de meeste openbare cloud services en zal leiden tot een nieuwe ervaring in de wereld van cloud communicatie.

10. Digital Twins

Stel je voor: je wilt iets ontwerpen en je hebt de mogelijkheid om dit eerst virtueel te bouwen. Vervolgens kom je er achter dat er ergens een gebrek zit in je ontwerp. Dan ben je toch blij dat je het eerst virtueel tot leven gebracht hebt, in plaats van er meteen een hoop geld in te steken! Het voordeel is dat we ons dit tegenwoordig niet meer hoeven voor te stellen, maar dat dit al de werkelijkheid is. Mede dankzij de opkomst van het Internet of Things (IoT) kunnen Digital Twins tot stand komen. Digital Twins kunnen door gebruik te maken van algoritmes een exacte, virtuele kopie creëren van iets in de fysieke wereld. Hierbij zijn nog geen materialen nodig. De technologie die hiervoor gebruikt wordt is al eerder ingezet bij Formule 1 auto’s. Zo kon de prestatie van de auto geëvalueerd worden en kon de betrouwbaarheid van onderdelen getest worden. Het grootste voordele van Digital Twins is dat er real-time informatie gegenereerd kan worden die je een goed beeld geeft van hoe je oorspronkelijke idee zal presteren in verschillende situaties.

11. Empowered Edge Computing

Edge Computing is steeds groter aan het worden binnen de wereld van ICT-trends. Het kan worden gedefinieerd als de meetkundige verwerking van sensorgegevens, die niets te maken heeft met gecentraliseerde knooppunten, maar des te meer met de logische rand van het netwerk, in de richting van individuele gegevensbronnen. Daarnaast kan het gezien worden als een uitgebreide IT-netwerkarchitectuur die mobiel computergebruik mogelijk maakt voor lokaal geproduceerde gegevens. Edge Computing probeert het online verkeer en de verwerking lokaal te houden om de mogelijkheden van de Edge te benutten en grotere autonomie aan de Edge mogelijk te maken.

Edge Computing komt voort uit de behoefte aan IoT-systemen om losgekoppelde of gedistribueerde mogelijkheden te leveren in de IoT-wereld voor specifieke industrieën, zoals de productie of de detailhandel. Naar verwachting zal het niet lang duren voor Edge Computing zich gaat verspreiden over alle industrieën. De Edge is erg geavanceerd, heeft gespecialiseerde mogelijkheden om te berekenen en meer opslag voor data. Complexe apparatuur, waaronder robots, drones, autonome voertuigen en operationele systemen zullen deze verschuiving naar meer Edge gebruik versnellen. De verwachting voor 2019 was al dat dit zou gaan gebeuren. De verwachting voor 2020 is dat dit zich nog verder door gaat zetten en een eigen leven gaat leiden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg het laatste nieuws over cloud telecom, technologie & security