Bluetooth headsets zijn er inmiddels zo’n tien jaar, maar toch zijn veel mensen nog terughoudend in het gebruik ervan. Het heeft misschien te maken met er niet willen uitzien als in een sciencefiction film, maar ook met de vraag: is een Bluetooth headset veilig? 

Het zit nogal in onze menselijke natuur om ons bij elke nieuwe technologie af te vragen of ze ons op de een of andere manier gaan doemen. Want op een goed sensatieverhaal zijn we natuurlijk allemaal wel een beetje dol. Bluetooth headsets zijn gelukkig niet het beste onderwerp voor dat soort verhalen. Ze reduceren zelfs risico’s door andere technologieën. Hoe kan dat dan?

Om die vraag te beantwoorden kijken we naar twee dingen waar mensen zich vaak zorgen over maken:

  1. Is een Bluetooth headset veilig voor je gezondheid?
  2. Is een Bluetooth headset veilig voor het gebruik in het verkeer?

Is een Bluetooth headset veilig voor je gezondheid?

Veel mensen denken dat een gadget die radiostraling verzendt en ontvangt op je hoofd dragen tot gezondheidsproblemen zal leiden. Maar laten we eerlijk zijn: wat stripboeken ook zeggen, straling geeft je zelden superkrachten. Over het algemeen is het iets waar we ver vandaan willen blijven.

Maar is de straling afkomstig van een Bluetooth apparaat iets om je zorgen over te maken? Het korte antwoord is nee. Het is gewoon wetenschappelijk onderzocht. We leggen het je uit aan de hand van een aantal stralingsstudies.

Straling van mobiele telefoons

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar straling van mobiele telefoons. Wetenschappers wilden alle mogelijke gezondheidsrisico’s evalueren, bijvoorbeeld kanker. Maar wat vonden ze nu eigenlijk?

De Gezondheidsraad (GR) stelt dat er geen duidelijk verband bestaat tussen frequent gebruik van een mobiele telefoon gedurende 13 jaar en een verhoogd risico op een hersentumor. Hetzelfde geldt voor andere tumoren in het hoofd. Dit concludeert zij in een advies aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ook de American Cancer Society heeft een standpunt. De organisatie maakte een overzicht van alle onderzoeken die er tot nu toe zijn geweest. Hieruit blijkt ook dat er geen verband is tussen straling van mobiele telefoons en kanker. Ze halen een aantal citaten aan:

“De meeste gepubliceerde studies hebben geen verband aangetoond tussen blootstelling aan radiofrequentie van een mobiele telefoon en gezondheidsproblemen” – Food and Drug Administration

“Op dit moment hebben we niet de wetenschap om gezondheidsproblemen te koppelen aan het gebruik van mobiele telefoons. Er zijn wetenschappelijke studies aan de gang om te bepalen of het gebruik van mobiele telefoons gezondheidseffecten kan veroorzaken. ” – Center for Disease Control and Prevention

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bewijst dat het gebruik van draadloze telefoons kan leiden tot kanker of andere problemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid of geheugenverlies.” – Federal Communications Commission

Desalniettemin wordt er nog meer onderzoek gedaan en wordt mensen verteld raadzaam te zijn en hun blootstelling te beperken, vooral wanneer ze een mobiele telefoon aan kinderen geven. Maar wat betekent dit nou voor Bluetooth headsets? Nou…

Straling van Bluetooth headsets

In tegenstelling tot mobiele telefoons, die een signaal moeten verzenden naar een antenne die zich op vele kilometers afstand bevindt, hoeven Bluetooth-headsets alleen de telefoon in je zak te bereiken. De meeste Bluetooth-headsets hebben een bereik van slechts 10 meter. Dit betekent ook dat ze veel minder straling uitstoten dan mobiele telefoons zelf. Hoeveel minder? Duizend keer minder.

Daarom adviseren de meeste autoriteiten juist expliciet om handsfree apparaten, inclusief Bluetooth-headsets, te gebruiken als je je zorgen maakt over blootstelling aan straling van mobiele telefoons. Bijvoorbeeld:

“Zorg voor een handsfree headset die rechtstreeks op je telefoon is aangesloten om radiostraling in de buurt van je lichaam te verminderen” – Center for Disease Control and Prevention

“Headsets kunnen blootstelling aan straling aanzienlijk verminderen, want ze houden de telefoon uit de buurt van het hoofd van de gebruiker” – Food and Drug Administration

“Gebruik de luidsprekermodus op je telefoon of een draadloze headset. Dit plaatst de antenne weg van je hoofd en daardoor neemt de hoeveelheid radiogolven die je hoofd bereiken af. – Amerikaanse Kankervereniging

Kortom: als je een mobiele telefoon gebruikt is het juist slim om te bellen met een Bluetooth-headset want het vermindert de blootstelling aan straling.

Is een Bluetooth headset veilig in het verkeer?

We moeten beginnen met het feit dat een telefoon gebruiken in het verkeer niet het beste idee ter wereld is, hoe je het ook doet. Je moet ten alle tijden je ogen op de weg houden en niet op die schattige emoji die je vriend je stuurt. Het is niet voor niets verboden om je telefoon in je hand te hebben in de auto.

Het gaat hierom afleiding in de auto en afleiding gaat natuurlijk verder dan sms’en of je telefoon bedienen. Een telefoon in je hand houden tijdens het rijden leidt je op maar liefst drie manieren af:

  1. Je zicht: je hebt je ogen niet meer op de weg.
  2. De controle: een van je handen is niet aan het stuur en dat maakt het lastiger om goed te reageren op een onverwachtse situatie.
  3. Aandacht: je hersenen zijn gefocust op wat er op je telefoon gebeurt en niet wat er op de weg aan de hand is. En nee: niemand kan twee dingen tegelijk. Ook vrouwen niet.

Met een Bluetooth headset ben je de eerste twee punten kwijt. Daarom is handsfree bellen in de auto nog steeds toegestaan. Maar het veiligste is natuurlijk om het aantal telefoontjes in de auto tot een minimum te beperken. Je aandacht zal bij een telefoongesprek niet voor 100% bij het verkeer zijn en dat kan zomaar voor een gevaarlijke situatie leiden. En als je het doet moet je er altijd voor zorgen dat je alles kunt bedienen vanaf je stuur.

Laten we even terugkomen op de hoofdvraag van dit stuk: is een Bluetooth headset veilig? Ja, ze zijn zeker veiliger dan een mobiele telefoon. Of je je nu zorgen maakt over je gezondheid of veiligheid in het verkeer: het is in allebei de gevallen beter om een headset op je hoofd te hebben dan een mobiele telefoon. Maar dat betekent niet dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken wanneer je belt in het verkeer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg het laatste nieuws over cloud telecom, technologie & security