+31 met een (0) ertussen. Dan weer zonder landnummer. Dan weer met een streepje ertussen. Bedrijven gebruiken allerlei manieren om telefoonnummers uit te schrijven – en lijken geen exacte beweegreden voor hun keuze te hebben. Deze diversiteit heeft ons aan het denken gezet: is er eigenlijk een optimale manier om een telefoonnummer weer te geven?

Er zijn verschillende manieren om een telefoonnummer te schrijven. Vaak word het telefoonnummer geschreven als netnummer, streepje (met of zonder spaties eromheen) en het abonneenummer in groepjes van twee (eventueel beginnen met drie). Sommigen zetten haakjes rond het netnummer in plaats van het streepje: (014) 13 741 741. In België worden geen streepjes gebruikt; in plaats daarvan staat er een spatie.

Er kunnen verschillende redenen zijn om de getallen iets anders te groeperen. Bijvoorbeeld omdat het nummer dan makkelijker te onthouden is. Een andere manier van noteren kan ook zorgen voor een betere zichtbaar, omdat een reeks nummers steeds op dezelfde manier is opgebouwd. Bijvoorbeeld: het netnummer, twee getallen, spatie, 2 getallen, spatie, drie getallen.

Bij connecties met het buitenland  wordt vaak de internationale notatiewijze gebruikt. Dit wil zeggen: plusteken en landcode, het netnummer zonder nul (tussen spaties en zonder streepjes), het abonneenummer in groepjes van twee (eventueel beginnen met drie). Het plusteken geeft de internationale toegangscode aan: vanuit de Europese Unie 00, in de Verenigde Staten bijvoorbeeld 011.

Telefoonnummers uitbellen

Door spaties te gebruiken en de getallen in logische groepjes te verdelen houd je het overzichtelijk. Het nummer is zo ook makkelijker te onthouden. Echter worden telefoonnummers tegenwoordig minder overgetypt of opgeschreven, waar dit vroeger de enige manier was. Tegenwoordig kunnen we ook nummers bellen met spaties ertussen. Met 3CX kunnen nummers ingevoerd worden met of zonder haakjes om het netnummer, met of zonder streepje en zelfs spaties hebben geen invloed op de functionaliteit. Je kunt dus ieder nummer kopiëren en plakken of simpelweg zelf intypen zoals jij het makkelijk onthoudt. 3CX is een IP-telefoonsysteem op basis van open standaarden met Unified Communications-functies. 3CX is geschikt voor elke bedrijfsgrootte en elke sector en is eenvoudig te installeren en onderhouden.

Uiteindelijk is er dus geen perfecte manier om een telefoonnummer te noteren. Het gaat er vooral om dat je zelf een goed overzicht hebt over het nummer of hem goed kan onthouden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg het laatste nieuws over cloud telecom, technologie & security